9 poznávacích znamení správně natočeného piva.

Jedno perfektně natočené pivo může být víc než pět odfláknutých. Pronikněte do umění čepování piva a vychutnejte si kvalitu místo kvantity. Dneska vám ukážu, jak takovou kvalitu v každé restauraci poznáte.

"Čiré, či kalné? To je oč tu běží"

O pivo se výčepní musí starat od chvíle, kdy převezme sudy, až do momentu, kdy vám na stůl naservíruje orosenou sklenici. Jak by to měl dělat? 

Šetrné uskladnění

Sudy by měl provozovatel podniku umístit do suchého sklepa nebo skladu. Nezáleží na tom, kde to je, hlavně tam musí být sucho. 

Během uskladnění by neměl se soudky házet. Doporučuje se používat výtah či skluzavku. Před naražením by pak měly sudy aspoň dva dny v klidu odpočívat – nejlépe v zimě. Záleží na druhu piva, ale většinou se ideální teplota skladování pohybuje od 6 do 8 °C. Je jasné, že v letních pařácích se nízká teplota udržuje těžko, ale nikdy by neměla překročit 20 °C. 

Správný tlak dělá správnou chuť

Jedním z důvodů, proč vám čerstvě natočené pivo tak chutná, je jeho říz. Ten tvoří především oxid uhličitý, který se v pivu samovolně rozpouští při dokvašování. Aby si pivo říz uchovalo, musí být správně natlakované. 

Pro nejlepší chuť a konzistenci piva je ideální směsný hnací plyn CO2 a N2 v poměru 20:80, případně 50:50. Kompresor by naopak měl být na seznamu zakázaných praktik. Pivo při jeho použití rychleji stárne a kazí se jeho chuť a vůně.

Čisté trubky

Před naražením nového sudu, ale i po skončení čepování, by měl někdo (může to být provozní, výčepní i kolemjdoucí host) propláchnout celé pivní vedení až k výčepním kohoutům vodou. Stačí uzavřít tlakovou láhev, odpojit narážecí hlavu ze sudu a připojit proplachový adaptér. Nejprve vyteče zbylé pivo a poté voda. Doporučuje se nechat vytéct vodu o objemu minimálně trojnásobku pivního vedení. 

Na škodu není ani očistit výčepní kohouty narážecí hlavy. Samozřejmostí je i důkladné vyčištění výčepních kohoutů a narážecích hlav na konci dne.

Průzračné sklo

Nejlepších výsledků dosahuje při čištění mechanická myčka s tabletami určenými na mytí pivního skla v mechanických myčkách. Obloukem se naopak vyhněte saponátu. Po jeho použití na pivní sklenice dříve padá pěna, pivo nekroužkuje a může získat nepříjemnou pachuť. Umyté sklo není třeba uvnitř sklenice leštit, stačí odložit a nechat odkapat.. 

Ty správné sklenice

Nejvíc si pivo vychutnáte v originální sklenici. Přece jenom, kdo by chtěl pít svou oblíbenou dvanáctku ze sklenice od limonády. Sklenici by měl číšník navíc vždy servírovat logem k vám, abyste měli přehled o tom, co pijete. 

 

 

Správné čepování není jen tak

Ještě před samotným čepováním je důležité se ujistit, že sklenice jsou ve správné kondici. Chladné, čisté a zevnitř ne úplně suché. Každé pivo má potom svůj způsob čepování, díky kterému si pivo ještě lépe vychutnáte. Nejznámější jsou:

  • Na čepici. Nakloňte sklenici pod úhlem 45° a naplno otevřete výčepní kohout. Po načepování do plna by ve sklenici mělo být shodně piva i pěny. Po mírném odstátí pivo dočepujte, kohout je přitom třeba vnořit zcela do pěny, která slouží jako ochrana před oxidací.

  • Na hladinku. Do sklenice přiložené pod úhlem 45° se pomalým pohybem otevře čepovací kohout, tím se vytvoří na dně malé množství pěny. S přibývajícím množstvím piva sklenici postupně srovnáváte do vodorovné polohy a dočepujete celou sklenici. Pivo pomalu dochází a má krémovou pěnu.

Čiré, či kalné? To je oč tu běží

Filtrované pivo musí být čiré a jiskrné. Nesmí mít známky opalizace nebo zákalu. Nefiltrované pivo má naopak přirozený zákal z kvasinek. Proto by se měl nefiltr skladovat dnem vzhůru a během čepování občas promíchat. 

 

natocene pivo

 

 

Chuť a vůně piva

Pivo by mělo mít čistou chuť a vůni získanou z kvalitních odrůd sladu a chmele použitých při jeho výrobě. Jakákoliv pachuť nebo nežádoucí aroma je prostě špatně. 

 

muž sedí na lehátku a vychutnává si Březňák

 

Vychlazené je dobré

Nejlépe si pivo vychutnáte při teplotě 6–9 °C. Hlavně v létě a na festivalech je vychlazenost na pivě důležitá, že ano. 


Nad obsahem převzal záštitu sládek pivovaru Starobrno
pan Svatopluk Vrzala.