Další témata

Práce

Řízení

Alkohol je špatný kolega – únavný a problémový 

Doby, kdy se ráno kolegové vítali s panákem v ruce, jsou už sice dávno pryč ...

Uups.

... přesto zůstává alkohol v práci problémem – obzvlášť u některých profesí. Barmani, kuchaři, ale třeba i řemeslníci jsou mnohem více ohrožení alkoholismem. Jako výčepní máte 2,3x vyšší šanci, že zemřete v přímé souvislosti s alkoholem.  

Ani kocovina práci nesvědčí

Ale není třeba hned myslet na nejhorší – negativních důsledků má pití alkoholu v práci dost i tak. Razantně snižuje naši výkonnost, úsudek i koordinaci, a to i v situacích, kdy se nám protáhne večírek, a do práce přijdeme “jen” s pořádnou kocovinou. 

Zatímco v kanceláři bude neschopnost soustředit se na e-mail od šéfa spíš úmorná, při práci na lešení už může vést třeba ke zranění parťáka pod vámi. 

Ani z pohledu zákona není pití v práci v pořádku. I když už vyhazov za malé pivo po obědě nehrozí, při výraznějším porušení vás může zaměstnavatel okamžitě propustit a hrozí, že váš pracovní poměr bude ukončen paragrafem 55, který označuje hrubé porušení pracovní kázně. Hledání nové práce se vám tím může pořádně zkomplikovat.

Co si budem povídat, bez pocitu viny nebo rizika přistižení chutná pivo rozhodně líp. 

Ruup.

To samé platí i pro pití za volantem. Možná netušíte, že to vůbec nejhorší na řízení pod vlivem alkoholu je, že pod jeho vlivem hůř vyhodnocujeme rizikové situace, přitom roste naše sebevědomí a víra ve vlastní schopnosti. Prostě se pak za volantem cítíme jako Lewis Hamilton, který navíc brilantně čte okolí a předvídá reakce dalších řidičů.  

Jenže to je přesně naopak. 

A když k tomu přidáme prokazatelně pomalejší reakce, tunelové vidění a sníženou schopnost vnímat rychlost (svou i ostatních), dostáváme fakt nebezpečný koktejl. V Česku navíc platí nulová tolerance – za volant alkohol prostě nesmí. 

Pití za volantem