Dobré
Pivo
Přiznávám se. Pivo mám opravdu rád. Ale abychom si rozuměli – rád si pivo vychutnávám. To znamená chodím na něj tam, kde se o něj správně starají, a piju s mírou – jedno nebo dvě jsou pro mé požitkářství ideální. Prozradím vám pár věcí, které si u kvality piva hlídám – a třeba pomůžou s vychutnáváním piva i vám.
Jak si vychutnat pivo aneb méně je více
Chuť
Skvělé pivo začíná u kvalitní suroviny, pokračuje přes zvládnuté vaření a končí u správného skladování a čistých trubek ve výčepu. Jenže protože to jako prostí milovníci piva nedokážeme ovlivnit, zaměříme se na to, na co dokážeme dohlédnout od stolu v oblíbené hospůdce.
Doporučuju tedy sledovat
-
Správnou teplotu. Pivo by mělo mít mezi 6 a 9 °C – prostě krásně vychlazené. Výčepní by měl mít ochlazené i sklenice, do kterých pivo čepuje – schválně to příště sledujte!
-
Chuť a vůni. Chuť musí být čistá, vůně bez nežádoucích aromat. Kvalitní slad a chmel musí být znát.
-
Čirost. Když si objednáte klasické filtrované pivo, musí být ve sklenici čiré a jiskrné, bez jakéhokoliv zákalu.
-
Správné načepování. Tohle je věda. Potřebujete k tomu chladnou a čistou sklenici, zevnitř vlhkou. Když na skle uvidíte provázky bublinek, byla špatně umytá. Pak správné čepování poznáte i podle pěny – musí být hustá a krémová. A konečně: poměr pěny a piva musí být takový, jaký jste si objednali.
Co poznáte od stolu
Když už jsem čepování naťuknul, chvíli se u něj zastavím. Stejné pivo si totiž díky rozdílnému způsobu čepování vychutnáte hned několikrát. Schválně to příště zkuste (ale ne naráz!)
-
Hladinka. Přiložíme sklenici pod úhlem 45° a pomalým pohybem otevřeme kohout. Na dně tím vytvoříme malé množství pěny a postupně dočepujeme celou sklenici. Pivo pomalu dochází a má krémovou pěnu. Tohle je klasika.
-
Pivo s čepicí. Tentokrát pod stejným úhlem otevřeme výčepní kohout naplno. Po načepování je ve sklenici piva i pěny stejně. Chvíli počkáme, vnoříme kohout do pěny a pivo dočepujeme. Máme pivo s hutnou pěnou.
-
Šnyt. Na jeden zátah v podstatě načepujeme malé pivo do velké sklenice – dvě třetiny objemu sklenice pak tvoří pěna. Skvělé pro degustace!
-
Čochtan a mlíko. První varianta je pivo bez pěny, které musíte vypít rychle, druhé zase tvoří jen pěna.
Jaký styl čepování preferujete?
Jiskra.
Kam dál?
Míro, rychle, tady máš jedno a musíme jít, spěcháme.
Vždyť je to pivo úplně bez pěny – to mají tak špinavé sklenice nebo rozbité chlazení? Neměl by to Míra vrátit a dožadovat se pořádné čepice?
To je trochu chyták. Pokud Vašek Mírovi objednal “čochtana”, je půllitr bez pěny v naprostém pořádku a Míra si jej dá s chutí – na rychlé zahnání žízně je čochtan perfektní.. Pokud ale objednal klasickou hladinku, bude problém někde mezi pípou a sklepem výčepu. Mírovo pivo je ale krásně čiré, na sklenici se netvoří žádné bublinky a je správně vychlazené, takže věříme, že si jej Míra opravdu vychutná.